Hulp bieden en E.H.B.O.

Algemene alarmnummer 112 • Politie 0900 - 8844 • Huisartsenpost 0224 - 224 040

Als elke seconde telt voor politie, ambulance en brandweer. Wordt alleen gebruikt voor spoedeisende en levensbedreigend situaties.

Zorg ervoor dat iemand bij de toegangspoort klaarstaat om de bijvoorbeeld de ambulance te begeleiden naar het slachtoffer. De ambulance dient vrij toegang te hebben en de rood-witte paaltjes kunnen door middel van een zogenaamde “driehoeksleutel” naar beneden gehaald. Deze sleutel zit aan de bestuursdienstbos. Een ambulance kan en mag op het kunstgrasveld rijden.

In niet levensbedreigende situaties

Politie

Huisartsenpost Schagen
Grote Wallerweg 3 (inrit is tegenover de inrit van Mc Donald/Cinemagnus)
Witte Paal
Schagen

Voor kwetsuren waar een arts voor nodig is

Als u de huisartsenpost belt, wordt u te woord gestaan door een ervaren en speciaal voor dit werk opgeleide doktersassistente of verpleegkundige. Om u goed te kunnen helpen en om administratieve redenen, vraagt zij u naar;

Realiseer u dat voor een verstuikte enkel, hoe pijnlijk ook, in de meeste gevallen de persoon in kwestie naar de huisartsenpost moet worden gebracht. De ambulance (112) komt in de praktijk alleen voor spoedeisende gevallen.

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO)

De meeste voetballetsels zijn kneuzingen, verstuikingen en spierblessures. Als die zich voor doen is het zinvol om de “ICE-regels” toe te passen.

ICE: koel met water, ijs of cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek tussen huid en cold-pack). I (immobiliseren) zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen. C (compressie) leg een drukverband aan (laat dit bij voorkeur door een EHBO-er doen). E (elevatie) houdt het gekwetste lichaamsdeel boven harthoogte.

De cold-packs liggen in het vriesgedeelte van het koelkastje in het wedstrijdsecretariaat en in het vriesgedeelte van de koelkast (in de bergruimte) van de kantine. Brengt u de cold-packs na gebruik ook weer netjes terug a.u.b. zodat een ander niet misgrijpt bij een calamiteit. Herhaal het koelen de eerste 48 uur enkele malen per dag. Raadpleeg bij aanhoudende pijn, (twijfel over) een botbreuk en/of ernstig bandletsel een arts. Meer ernstig letsel dient te worden gezien door de sportverzorger, fysiotherapeut of dokter.

Schaafwonden

Was de wond uit met koud water. Ontsmet de wond met ontsmettende vloeistof (deppen met Betadine of Sterilon) Laat de wond drogen aan de lucht. Al snel ontstaat er een korst op de schaafwond. Als de wond blijft bloeden, dek de wond dan af met een steriel gaasje.

Verbandtrommel

Een enkele pleister ligt in een plastic doosje in een van de vakken van de kast in het wedstrijdsecretariaat. Geeft u de laatste pleister weg geef dit dan even online door zodat er kan worden aangevuld en een ander niet misgrijpt. Een extra verbandtrommel (voor de trainers) ligt in de lichtschakelkast (de kast waar de lichtmasten worden ingeschakeld op de begane grond -1ste deur rechts van de entree).De EHBO doos met bandages etc in de EHBO kamer is uitsluitend bedoeld voor medewerkers met een EHBO-diploma en voor ernstigere gevallen. Aspirines zijn niet aanwezig.

Brancard en rolstoel

We willen ‘m eigenlijk zo weining mogelijk gebruiken maar mocht er een brancard nodig zijn dan is deze te vinden in de EHBO kamer bij de kleedkamers op de begane grond. Er zijn ook 2 rolstoelen aanwezig om personen te vervoeren. Deze rolstoelen staan in de grote materialenruimte op de begane vloer (ballenpomphok). Vervolgens krijgt u van de assistente of van de dienstdoende huisarts een advies. Het kan zijn dat er een afspraak met u gemaakt wordt voor het spreekuur op de huisartsenpost. U moet zelf voor vervoer zorgen. Bezoek aan de post kan alleen na een telefonische afspraak.

AED

Een AED is aanwezig op de 1ste verdieping (boven aan de trap in de hal). De AED zit in een onafgesloten (wit) kastje aan de muur. Leest u ook eens op uw gemak het artikel door “Weet wat u moet doen bij een hartstsilstand”.