Vraag & antwoord

Antwoorden op de meest gestelde vragen tref je hieronder aan. Staat je vraag er nog niet tussen stuur ons dan een e-mail naar info@vvschagen.nl met je vraag en wij zullen hem dan zo spoedig mogelijk beantwoorden en hem in de onderstaande reeds gestelde vragen vermelden.

Hoe oud moet je zijn om wedstrijden te mogen fluiten?

Vanaf 12 jaar mag je al F-wedstrijden fluiten. Natuurlijk wordt je goed begeleid en begin je eerst met de lagere teams F-jes. Gaat het goed dan kun je doorgroeien om bijvoorbeeld de F1 te fluiten.

Hoe lang duurt een scheidsrechtersopleiding eigenlijk?

De pupillen opleiding duurt 2 ochtenden of middagen. Indien we een groep aanmelden dan kan dit ook in de schoolvakanties en op ons eigen voetbalcomplex.

Moet ik zelf allerlei spullen aanschaffen?

Neen, de club zorgt voor alles wat je nodig hebt (scheidsrechtersfluit, notitieblokje maar ook een scheidsrechters shirt of tenue) om wedstrijden te kunnen fluiten.

Kan ik zelf blijven voetballen als ik scheidsrechter ben?

Natuurlijk. We houden rekening met je wedstrijden als je zelf moet voetballen. Ook als je eens een keer niet kunt dan is dat geen probleem. Wel goed en tijdig (via de mail of telefoon) doorgeven aan de scheidsrechtercoördinator.

Wat is het verschil tussen een KNVB-scheidsrechter en een clubscheidsrechter?

Een clubscheidsrechter fluit alleen de thuiswedstrijden voor zijn club. Als KNVB scheidsrechter fluit je wedstrijden in een regio. Je krijgt daarvoor een vergoeding.

Mogen meisjes/dames ook (jongens)wedstrijden fluiten?

Uiteraard! Er lopen al heel wat getalenteerde vrouwelijke scheidsrechters rond. De VV Schagen wil dit zelfs stimuleren. We nodigen daarom nadrukkelijk ook de meiden/dames uit om scheidsrechter te worden bij onze vereniging.

Mag ik alleen fluiten als ik een scheidsrechtersdiploma hebt?

We streven ernaar als club om alle wedstrijden door een opgeleidde scheidsrechter te laten leiden. Als je zelf al voetbalt dan weet je natuurlijk al veel van de spelregels. Je zou dus kunnen fluiten bij pupillenteams. Gewoon om het eens te proberen bijvoorbeeld. In dergelijke gevallen wordt je geholpen door de praktijkbegeleider die je helpt en alles uitlegt.

Sta ik er als scheidsrechter helemaal alleen voor?

Nee, natuurlijk niet. We staan allemaal vierkant achter onze clubscheidsrechters. Voor vragen kun je terecht bij de scheidsrechter coördinator. Nieuwe scheidsrechters worden begeleid door een praktijkbegeleider en in het veld heeft ook de teambegeleider van ons Schagen-team een ondersteunende rol mocht er iets zijn.

Waarom zou ik scheidsrechter worden?

Als scheidsrechter ben jij het beste op de hoogte van de voetbalspelregels. Je vindt sporten leuk en als scheidsrechter leid je de wedstrijd in goede banen. Het helpt jou in je persoonlijke ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld omgaan met onverwachte situaties en leer je beslissingen nemen.

Als ik me heb opgegeven om een door mij uitgekozen wedstrijd te fluiten, is dat dan zeker?

Hoe eerder je erbij bent hoe meer kans je maak om de wedstrijd naar keuze te fluiten. Op de site zie je al of er een scheidsrechter is aangesteld voor deze wedstrijd. Er wordt altijd met je overlegd als je bepaalde wensen hebt.

Wat betekent "G.S.B."? Ik zie dat wel eens achter een wedstrijd staan?

G.S.B. is een afkorting en betekent letterlijk “Geen Scheidsrechter Beschikbaar”. De scheidsrechtercoördinator is er niet in geslaagd om een scheidsrechter aan te stellen (te vinden) voor deze wedstrijd. Ook kan het gebeuren dat de aangestelde scheidsrechter ziek is geworden en zich op vrijdagavond heeft afgemeld. Heel vervelend maar dergelijke zaken kunnen gebeuren. De begeleider/coach van het Schagenteam weet dan dat hij zelf een scheidsrechter (bv een ouder) moet vragen om te fluiten. Je kunt je voor een dergelijke wedstrijd natuurlijk spontaan aanmelden via het formulier.

Het kan zijn dat ik nog vragen heb. Bij wie moet ik dan zijn?

Mocht je toch nog vragen hebben of iets is niet helemaal duidelijk dan kun je altijd even mailen met de scheidsrechters coördinator (Arrien Grevink.